Search
Close this search box.

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ΜΟΥΣΙΚΟΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ιδρύθηκε το 1927 ως ποδοσφαιρική ομάδα. Σκοπός του συλλόγου , σύμφωνα με το καταστατικό του ήταν : Η σύμμετρη και αρμονική ανάπτυξη των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων και δεξιοτήτων των μελών , η δημιουργία ισχυρών και ηθικών χαρακτήρων , η εν γένει καλλιέργεια και διάδοση της αθλητικής ιδέας μεταξύ της νεότητας καθώς και η μορφωτική και πολιτιστική καλλιέργειά των » . Το 1937 ο σύλλογος υποχρεώθηκε από το καθεστώς Μεταξά σε συγχώνευση με τον Ερμή Αλεξανδρούπολης και έτσι δημιουργήθηκε η Αθλητική Ένωση Αλεξανδρούπολης. Με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο ΕΘΝΙΚΟΣ επανιδρύεται το 1945 και αρχίζει να έχει σημαντική παρουσία στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού.

Έχει ως πρώτο συνθετικό της επωνυμίας του το «Μουσικό», γιατί η Αλεξανδρούπολη στις αρχές του αιώνα μας ήταν μία κοινωνία πολυσυλλεκτική, με προοδευτικές αντιλήψεις για την εποχή με ιδιαίτερη προτίμηση στη μουσική. Γι’ αυτό και οι ιδρυτές του Συλλόγου έβαλαν το «μουσικό» πρώτο συνθετικό, γιατί είχαν σκοπό να κάνουν Μουσικό Τμήμα, το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα γνωστό ως οι «Τροβαδούροι του Εθνικού», με αξιοζήλευτη καλλιτεχνική προσφορά. Σύντομα ιδρύθηκε τμήμα στίβου και αυτά ήταν τα τρία ενεργά τμήματα μέχρι τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Εθνικός συμμετείχε στην ίδρυση Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών, κατά αρχάς στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) με αριθμό μητρώου εγγραφής 204. Στην συνέχεια συμμετείχε στην ίδρυση του ΣΕΓΑΣ στον οποίο εντάσσονταν τα αθλήματα της Καλαθοσφαίρισης και του Πετοσφαίρισης, ενώ στη συνέχεια όταν διαχωρίστηκαν από τον στίβο, συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος στις αντίστοιχες Ομοσπονδίες.

Έκτοτε ο Εθνικός έχει εντάξει πολλά καινούρια τμήματα με τα εξής αθλήματα: Πετοσφαίριση, Ποδόσφαιρο, Καλαθοσφαίριση, Στίβο, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Σκοποβολή, Κολύμβηση με Υδατοσφαίριση, Αντιπτέριση, Σκάκι, Αγωνιστικό Μπριτζ, Ενόργανη, Ρυθμική και σ’ όλα αυτά τα αθλήματα έχει σήμερα περισσότερους από χίλιους διακόσιους αθλητές, 55 προπονητές και 25 στελέχη.

Τα τμήματα του Εθνικού πρωταγωνιστούν σταθερά στα αντίστοιχα αθλήματα με πανελλήνιες διακρίσεις, συμμετοχές στα κλιμάκια και στις εθνικές ομάδες διοργανώνουν στην Αλεξανδρούπολη μεγάλες διοργανώσεις και κάθε φορά ο πήχης ανεβαίνει ψηλότερα, με κέντρο πάντα τον αθλητή και την Αλεξανδρούπολη.Ο Εθνικός σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του ανέλαβε τη διοργάνωση πολλών αθλητικών διοργανώσεων σε όλα σχεδόν τα αθλήματα που τον συνθέτουν, εθνικών και διεθνών όπως Βαλκανικούς και International.

Επιπλέον συμμετέχει στην συνδιοργάνωση πολυάριθμων αθλητικών διοργανώσεων όπως το RUN GREECE Αλεξανδρούπολης, στο οποίο ο ΕΘΝΙΚΟΣ διέθεσε το ανθρώπινο δυναμικό του, δημιούργησε την Τράπεζα Εθελοντών του ΕΘΝΙΚΟΥ για συμμετοχή σε δράσεις το οποίο από το 2014 διοργανώνεται κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα.

Συμμετέχει στη διοργάνωση του αγώνα δρόμου «VIA EGNATIA RUN» αποτελεί αθλητική διοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου-Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το 2016.

Το καλοκαίρι του 2014 λειτούργησε το 1ο SUMMER MULTI SPORTS CAMP του ΕΘΝΙΚΟΥ, με 9 σπορ, σε 3 εβδομαδιαίες περιόδους , με τη συμμετοχή 250 παιδιών δημοτικού και συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

Ετήσιες κοινές δράσεις των τμημάτων είναι

 • Ο αγιασμός της αθλητικής χρονιάς

 • Η πατροπαράδοτη κοπή βασιλόπιττας στα γραφεία του σωματείου την πρωτοχρονιά

 • Η ετήσια βράβευση των καλύτερων αθλητών του σωματείου μαζί με την κοπή της βασιλόπιττας των τμημάτων του ,

 • Ο ετήσιος χορός.

 • Συμμετοχή όλων των Τμημάτων του Εθνικού στην παρέλαση της 14ης Μαίου (απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης), ανοίγοντας την παρέλαση.

Ο Εθνικός από το 2022 έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS στα πλαίσια της ανταλλαγής αθλητών μεταξύ των χωρών.Η κοινωνική προσφορά του Συλλόγου σε τοπικό κυρίως, αλλά και σε εθνικό επίπεδο είναι τεράστια. Από τις τάξεις του συλλόγου μας προέρχεται ένας σημαντικός αριθμός επιστημόνων.

Ο Εθνικός παράλληλα με τις καθημερινές αγωνιστικές υποχρεώσεις έχει αναλάβει την οργάνωση κοινωνικών δράσεων και την ακαδημαϊκή επιμόρφωση των στελεχών του.

 • «Γενική εισαγωγή στην οργάνωση και διοίκηση του αθλητισμού»

 • Σεμινάριο με υπεύθυνο της Αμερικανικής Ολυμπιακής Επιτροπής Νταγκ Ινγκραμ    Doug Ingram

 • «Οργάνωση αξιολόγησης των αθλητικών σωματείων από τους δήμους».

 • Το Σεπτέμβριο του 2015 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ με τίτλο « Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ».

 • Διαδικτυακή Ημερίδα κατά της διάρκεια της πανδημίας «Ελληνικός Αθλητισμός Προοπτική, Παρόν και Μέλλον»

 • Ημερίδα «Ο Αθλητισμός που θέλουμε για τα παιδιά μας» κ.ο.κ

Ο σύλλογος διαθέτει επίσημη ιστοσελίδα ( Www.Ethnikos-Mgs.Gr ) Δικά του γραφεία ( Πλατεία Πολυτεχνείου , Αλεξ/πολη ) με πολύ μεγάλο ιστορικό υλικό, εκατοντάδες κύπελλα Αρχείο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και Ύμνο.

Το 2018 εξέδωσε το ΛΕΥΚΩΜΑ των 90 χρόνων από την ίδρυσή του. Έναν πολυτελή τόμο με πλούσιο αρχικό υλικό.

Τα τελευταία χρόνια ο ΕΘΝΙΚΟΣ συνεργάζεται με πολλούς κοινωνικούς φορείς της πόλης συνδιοργανώνοντας κοινές δράσεις

Με τους

Εθελοντές Αιμοδότες

Το παιδικό χωριό SOS

Την εταιρία ΑΡΣΙΣ

Κέντρο Πρόληψης

Ιατρική ΔΠΘ

Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων έτος ίδρυσης 1920.

Την εταιρία καρκινοπαθών ΣΥΝΕΧΙΖΩ

Τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξ/πολης

Το εθνολογικό Μουσείο ΘράκηςΗ ονοματοδοσία των δύο μεγάλων γηπέδων της Αλεξανδρούπολης προήλθε από ανθρώπους του Εθνικού. Το μεγάλο ανοιχτό γήπεδο της πόλης ονομάστηκε «Φώτης Κοσμάς» από τον αθλητή του στίβου και όχι μόνο, ο οποίος ήταν μία δεκαετία μέλος της Εθνικής πανελληνιονίκης, Βαλκανιονίκης, Μεσογειονίκης και συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ελσίνκι της Φιλανδίας. Ενώ, το μεγάλο κλειστό γυμναστήριο στο κέντρο της πόλης ονομάστηκε «Μιχάλης Παρασκευόπουλος» στο όνομα του προέδρου του Εθνικού, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος στο ιστορικό σωματείο για 3 δεκαετίες.Τέλος το κοινωνικό πρόσωπο του Εθνικού εκφράζεται διαχρονικά και σταθερά με ποικίλες δράσεις. Διοργανώνει αιμοδοσίες, συλλογή αγαθών πρώτης ανάγκης σε οργανισμούς όπως «Άρσις», «Παιδικά Χωριά SOS», μουσικές εκδηλώσεις σε ιδρύματα όπως Γηροκομείο, Νοσοκομείο, αναμόρφωση δωματίων νοσηλείας της χειρουργικής παιδιατρικής κτλ. Επίσης ο Εθνικός σε όλα του τα τμήματα έχει δωρεάν τους μικρούς και μεγάλους αθλητές, των οποίων η οικογένεια είναι σε οικονομική δυσπραγία.

Ο Εθνικός είναι 7ος σε μέγεθος σύλλογος στην Ελλάδα, σύμφωνα με το μητρώο της ΓΓΑ, όμως ο ρόλος του στην πόλη πρωταγωνιστικός, καταλυτικός και πολυδιάστατος.