Search
Close this search box.

Ο Μουσικός και Γυμναστικός σύλλογος ΕΘΝΙΚΟΣ ιδρύθηκε το 1927.Σκοπός του συλλόγου , σύμφωνα με το καταστατικό του ήταν : Η σύμμετρη και αρμονική ανάπτυξη των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων και δεξιοτήτων των μελών , η δημιουργία ισχυρών και ηθικών χαρακτήρων , η εν γένει καλλιέργεια και διάδοση της αθλητικής ιδέας μεταξύ της νεότητας καθώς και η μορφωτική και πολιτιστική καλλιέργειά των » . Το 1937 ο σύλλογος υποχρεώθηκε από το καθεστώς Μεταξά σε συγχώνευση με τον Ερμή Αλεξανδρούπολης και έτσι δημιουργήθηκε η Αθλητική Ένωση Αλεξανδρούπολης. Με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο ΕΘΝΙΚΟΣ επανιδρύεται το 1945 και αρχίζει να έχει σημαντική παρουσία στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού.

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ μεγαλούργησε και έφερε στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ μαζί με τις νίκες και τα κύπελλα και την διοργάνωση του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος της χώρας τους Πανελλήνιους Αγώνες Στίβου του 1953 που πραγματοποιήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη.

Ονόματα αθλητών όπως Φώτης Κοσμάς , Φουντουκίδης έγιναν θρύλος και αποτέλεσαν πρότυπα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Νέα τμήματα οργανώθηκαν και η αλματώδης άνοδος του ΕΘΝΙΚΟΥ σηματοδοτήθηκε από το τμήμα του βόλεϊ ,αναδεικνύοντας πλειάδα αθλητών ,μέλη της Εθνικής Ομάδας ,κάνοντας την πόλη μας και την πατρίδα αναγνωρίσιμη

 

 

Κύπελλα , λάβαρα και άλλα πολλά τιμητικά αναμνηστικά όπως και αυτό «ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΗΘΟΥΣ» , στο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ , όλα δηλωτικά της μεγάλης κοινωνικής προσφοράς του συλλόγου σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Ο αθλητισμός και η μουσική συμπορεύτηκαν στην πόλη της Αλεξανδρούπολης από τη γέννησή της για το κοινώς ζητούμενο ,την αρμονία της ψυχής και του σώματος μέσα από τη μουσική έκφραση των ανθρώπων και την άθληση του σώματος.

Τα τελευταία χρόνια ο ΕΘΝΙΚΟΣ συνεργάζεται με πολλούς κοινωνικούς φορείς της πόλης συνδιοργανώνοντας κοινές δράσεις

Με τους

Εθελοντές Αιμοδότες

Το παιδικό χωριό SOS

Την εταιρία ΑΡΣΙΣ

Την εταιρία καρκινοπαθών ΣΥΝΕΧΙΖΩ

Το κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου Αλεξ/πολης

Τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξ/πολης

Την κίνηση Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξ/πολης

Τον πολιτιστικό σύλλογο Baila Conmigo

Το κέντρο δημιουργικής φωτογραφίας ΚΕΔΗΦΩΤ

Τον περιβαλλοντικό φορέα UPLO

Το εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Μετά την πετυχημένη διοργάνωση του 1ου RUN GREECE Αλεξ/πολης, στο οποίο ο ΕΘΝΙΚΟΣ διέθεσε το ανθρώπινο δυναμικό του, δημιούργησε την Τράπεζα Εθελοντών του ΕΘΝΙΚΟΥ για συμμετοχή σε δράσεις.

Το καλοκαίρι του 2014 λειτούργησε το 1ο SUMMER MULTI SPORTS CAMP του ΕΘΝΙΚΟΥ, με 9 σπορ, σε 3 εβδομαδιαίες περιόδους , με τη συμμετοχή 250 παιδιών δημοτικού και γυμνασίου.

Ετήσιες κοινές δράσεις των τμημάτων είναι

  • Ο αγιασμός της αθλητικής χρονιάς
  • Η πατροπαράδοτη κοπή βασιλόπιττας στα γραφεία του σωματείου την πρωτοχρονιά
  • Η ετήσια βράβευση των καλύτερων αθλητών του σωματείου μαζί με την κοπή της βασιλόπιττας των τμημάτων του ,
  • Ο ετήσιος χορός.

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τη Δ/νση Αθλητισμού της Περιφέρειας Αδριανούπολης της Τουρκίας, με το αθλητικό σχολείο του Χάσκοβου της Βουλγαρίας με στόχο την ανταλλαγή δράσεων.

Τον Νοέμβριο του 2016 επεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΕΘΝΙΚΟΥ και του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξ/πολης διευρύνοντας τις δράσεις που μπορούν από κοινού να αναλάβουν τα μέρη ,καθώς ο ΕΘΝΙΚΟΣ αποδεικνύει έμπρακτα την ενεργό συμμετοχή του στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι του τόπου μας.

Έχει μόνιμη συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ και την Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθεια ένταξης σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα μαζικού αθλητισμού.

Από το 2012 λειτουργεί τμήμα υγείας με συμμετοχή 200 περίπου γυναικών σε προγράμματα γενικής γύμνασης, αερόμπικ, Sumba αλλά και γύμναση καρδιοπαθών και ατόμων από το κέντρο ψυχικής υγείας.

Από την άνοιξη του 2014 συνεργάζεται με τον διακεκριμένο καθηγητή οργάνωσης και διοίκησης αθλητισμού κ.Δημήτρη Γαργαλιάνο καθηγητή ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ ο οποίος έχει αναλάβει καθήκοντα ειδικού συμβούλου και είναι υπεύθυνος εκπαίδευσης στελεχών του σωματείου. 

Από την άνοιξη του 2014 πραγματοποιήθηκαν 3 σεμινάρια

 

Το 1ο , γενική εισαγωγή στην οργάνωση και διοίκηση του αθλητισμού

 

Το 2ο με τον υπεύθυνο της Αμερικανικής Ολυμπιακής Επιτροπής Νταγκ Ινγκραμ    Doug Ingram

 

Και το 3ο οργάνωση αξιολόγησης των αθλητικών σωματείων από τους δήμους

Το Σεπτέμβριο του 2015 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ με τίτλο « Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ».

Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Διοίκησης Αθλητισμού & Αναψυχής διοργανώνει το  18ο Ετήσιο Συνέδριο Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής με τίτλο: «Βιώσιμη Αθλητική Ανάπτυξη: Ο ρόλος του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των συλλόγων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας» ,στην Αλεξανδρούπολη, από 24 έως 26 Νοεμβρίου 2017.Συνδιοργανωτής του Συνεδρίου είναι ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, ο οποίος γιορτάζει τα 90 χρόνια από την ίδρυση του.

Ο σύλλογος διαθέτει επίσημη ιστοσελίδα ( www.ethnikos-mgs.gr ) Δικά του γραφεία ( Πλατεία Πολυτεχνείου , Αλεξ/πολη ) με πολύ μεγάλο ιστορικό υλικό ,Ύμνο , Κάρτα Μέλους με ειδικές εκπτώσεις σε καταστήματα της Αλεξ/πολης.

Το 2013 ολοκληρώθηκε η καταγραφή χιλιάδων ιστορικών φωτογραφιών σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο Αλεξ/πολης της κας Αγγέλας Γιαννακίδου και αναμένεται η επίσημη παρουσίαση τους σε κάποια έκθεση.

Σήμερα ο ΕΘΝΙΚΟΣ διοικείται από 15 μελές διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον κ.Αυγέρη Μεσινέζη , την εξελεγκτική επιτροπή και αναπτύσσει και καλλιεργεί 13 αθλήματα: πετοσφαίριση, στίβο, ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, κολύμβηση, υδατοσφαίριση, επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ πονγκ ), αντιπτέριση (μπαντμιγκτον), σκάκι ,σκοποβολή, το μουσικό τμήμα των τροβαδούρων ,ποδηλασία και τη ρυθμική γυμναστική.

Το κάθε ένα από τα 13 τμήματα διοικείται από 3μελής ή πενταμελή επιτροπή η οποία διορίζεται ετησίως με απόφαση της διοίκησης. 60 άνθρωποι διοικούν εθελοντικά χωρίς υλική αμοιβή τον ΕΘΝΙΚΟ .Άνθρωποι με διαφορετική ιδιοσυγκρασία με κοινό γνώμονα ΟΜΩΣ την αγάπη τους και το σεβασμό στη μεγάλη και μακροετή ιστορία του σωματείου, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο να προβλέπουν και να εκμηδενίζουν τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, διασφαλίζοντας μέσα από το ευ αγωνίζεσθε  ότι τα νηπιακά βήματα των νεαρών αθλητών θα τους οδηγήσουν στο υψηλότερο σκαλοπάτι της αθλητικής και προσωπικής τους ζωής. Προπονητές ,τεχνικοί σύμβουλοι εκγυμνάζουν σχεδόν καθημερινά τους 1000 και πλέον ενεργούς αθλητές και αθλήτριες που έχει στο δυναμικό του ο ΕΘΝΙΚΟΣ.

 

1.  ΡΥΘΜΙΚΗ

Το τμήμα της ρυθμικής γυμναστικής του ΕΘΝΙΚΟΥ επανιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2014 και είναι μέλος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας και υποστηρίζει 4 διαφορετικά επίπεδα προπόνησης. Αποκλειστικά γυναικείο Ολυμπιακό αγώνισμα από το 1984. Είναι μια σύνθεση τέχνης και αθλητισμού, ένας συνδυασμός γυμναστικής με χορό . Εκτελείται με 5 όργανα ( σχοινάκι, μπάλα , στεφάνι , κορδέλα και κορύνες αλλά και σε ελεύθερο πρόγραμμα για τις μικρές ηλικίες ). Σε κάθε τομέα του αθλήματος –χειρισμός οργάνων , εναρμόνιση με τη μουσική και σωματική τεχνική πρέπει να γίνεται χωριστή προπόνηση και ώρες εξάσκησης ώστε να επιτευχθεί η συνολική αρμονία κίνησης και έκφρασης. Το τμήμα ρυθμικής Γυμναστικής του ΕΘΝΙΚΟΥ παρουσίασε μια πολύ καλή πορεία σε μόλις 2 χρόνια από τη δημιουργία του καθώς ήδη 2 αθλήτριες του διακρίθηκαν και συμμετείχαν ως αγωνιστικό τμήμα σε αγώνες. Τα 2 κορίτσια εντυπωσίασαν την κριτική επιτροπή καθώς κατάφεραν α ανταγωνιστούν κορίτσια μεγαλύτερου επιπέδου και εμπειρίας παρουσιάζοντας εντυπωσιακά προγράμματα με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, τραβώντας την προσοχή όχι μόνο κριτών και προπονητών άλλων συλλόγων αλλά και μελών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ρυθμικής Γυμναστικής.

Οι 2 αθλήτριες είναι οι

ΤΣΙΓΚΑ ΕΛΕΝΑ – 2 συμμετοχές στο Ελεύθερο Πρόγραμμα

Α) στο 4ο International Rhythmic gymnastics tournament(Θες/νικη )

Β) στην Προκριματική Φάση Πανελληνίου Πρωταθλήματος – Λιτόχωρο

ΔΑΛΑΤΣΗ ΑΓΑΠΗ – μία  Συμμετοχή στο Ελεύθερο Πρόγραμμα

Α) στο 4ο International Rhythmic gymnastics tournament(Θες/νικη )

 Συνολικά στο τμήμα εκγυμνάζονται 90 κορίτσια 

 

 

 

2.ΠΟΛΟ

Η δημιουργία του τμήματος υδατοσφαίρισης – πόλο ξεκίνησε με 17 αθλητές, έμπειρους παλαιούς πολίστες της πόλης. Σήμερα το τμήμα απαριθμεί 86 αθλητές και αποτελείται από τμήματα ακαδημιών, μίνι – παίδων, παίδων , εφήβων και ανδρών.

Το τμήμα μίνι παίδων αφού κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά του πανελληνίου πρωταθλήματος κατετάγει στην 23η θέση πανελληνίως σε 75 συμμετοχές στην δεύτερη κιόλας επίσημη συμμετοχή του σε επίσημους αγώνες υδατοσφαίρισης

Το τμήμα εφήβων βρίσκεται στις 20 καλύτερες ομάδες και το μεγαλύτερο επίτευγμα τους ήταν ότι αντιμετώπισαν την κορυφαία ομάδα της Ναυταθλητικό Όμιλο Βουλιαγμένης στο πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων αφού προκρίθηκαν στα ημιτελικά και η εμφάνισή τους κρίθηκε εξαιρετική.

Το τμήμα διοργανώνει για 3 συνεχόμενα χρόνια το 3θνές τουρνουά υδατοσφαίρισης με ομάδες από Βουλγαρία , Τουρκία και κορυφαίες της Ελλάδας.Το 2017 πέτυχε την ανάληψη έδρας για την διοργάνωση της 1ης φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ΜΙΝΙ ΠΑΙΔΩΝ στο κολυμβητήριο της Αλεξ/πολης.

 

3 ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

 

Στην Αλεξ/πολη από την αρχή του μεσοπολέμου ο ΜΓΣ ΕΘΝΙΚΟΣ Αλεξ/πολης διατηρούσε ποδηλατικό τμήμα έως και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Μετά από μισό αιώνα και πλέον το τμήμα ποδηλασίας του ΕΘΝΙΚΟΥ επανεργοποιήθηκε με στόχο και όραμα η Αλεξ/πολη να αποκτήσει ξανά το όνομα ποδηλατούπολη που την χαρακτήριζε στο παρελθόν και να προσδώσει μια νότα ρομαντισμού πέρα από την πρακτική πλευρά της αποσυμφόρησης του αστικού ιστού .Έτσι διοργανώνεται κατά τους θερινούς μήνες στο μέσον της εβδομάδας η καθιερωμένη πλέον βραδινή ποδηλατοβόλτα που έχει γίνει θεσμός καθώς επίσης και διαδρομές μεγάλων αποστάσεων εκτός πόλης τα σαββατοκύριακα. Για την ανάδειξη της ποδηλατικής κουλτούρας πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του χρόνου προβολές ταινιών και σε συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης πραγματοποιείται και μια ειδική ποδηλατοδρομία ιστορικού περιεχομένου για να παραμένει ζωντανή η ιστορία της πόλης και να διδάσκονται οι νεώτεροι. Το τμήμα ποδηλασίας πραγματοποιεί ενημερώσεις σε σχολεία για τα μέτρα ασφαλείας και το σωστό τρόπο ποδηλασίας στον αστικό ιστό της πόλης. Από το 2016 ξεκίνησε η διοργάνωση του BREVET Αλεξ/πολης 200 χλμ με συμμετοχή ποδηλατιστών από όλη την Ελλάδα ,διανύοντας μια μοναδική διαδρομή στη φύση του Έβρου.

 

4.ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΟΙ

 

Το μουσικό τμήμα των ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΩΝ  έχει πλούσια συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη της Αλεξανδρούπολης και όχι μόνο. Όμως το μεγάλο τους έργο είναι οι δικές τους παραστάσεις που είναι πραγματικά αξιόλογες παραγωγές τόσο από την επιλογή των θεμάτων ,των τραγουδιών που την πλαισιώνουν αλλά και από τα κείμενα, τα σκηνικά,  τον φωτισμό και τον επιμελημένο ήχο ,τις θεατρικές ομάδες που συμπράττουν και φυσικά τα μουσικά όργανα που απαρτίζουν την ορχήστρα σε κάθε παράσταση .Με τον χρόνο συνεχώς και αυξάνεται το κοινό που παρακολουθεί τις παραστάσεις με αποτέλεσμα, και μέτρο σύγκρισης, ότι το θερινό κηποθέατρο είναι πλέον μικρό για να χωρέσει τους θεατές που παρακολουθούν τις παραστάσεις μας.

Η συνεργασία μας με τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης μας έκανε να βγούμε στους δρόμους της πόλης κάποια βραδάκια και περνώντας μέσα από την αγορά και γειτονιές να ακουστούν παλιές ωραίες καντάδες.

Η παράσταση που ανεβάσαμε «Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΘΥΜΑΤΑΙ» σε συνεργασία με την κα Γιαννακίδου Πρόεδρο του Εθνολογικού μουσείου Θράκης, αναβίωσε τη ζωή στην Αλεξανδρούπολη του τότε μέσα από το φωτογραφικό αρχείο του Εθνολογικού Μουσείου και ταξίδεψε τη μνήμη με τη μαγευτική μελωδία.

Η «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΝΤΑΔΑΣ» ήταν μια παραγωγή του τμήματος μας σε συνεργασία με κυρίες από το Α’ ΚΑΠΗ Αλεξανδρούπολης με ωραία σκηνικά και παλιά καλά τραγούδια .

Η ίδια παράσταση ανέβηκε και στο κηποθέατρο σε συνεργασία με την θεατρική ομάδα ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΕΣ με περισσότερα σκηνικά και ηθοποιούς με εξαιρετική επιτυχία όπου εξιστορήθηκε η ιστορία της καντάδας μέσα από διάλογους με χιούμορ και σκέρτσο.

Άλλη παράσταση που έκανε εντύπωση ήταν «ΑΓΑΠΗΣ ΛΟΓΙΑ» πλαισιωμένη από ηθοποιούς σκηνικά εποχής και προβολή  φωτογραφιών ανάλογες με τους στοίχους των τραγουδιών, προβλήθηκαν περίπου 600 φωτογραφίες.

Επίσης μας κάλεσε ο Δήμος Αθηναίων και κάναμε καντάδες μέσα στα στενά της Πλάκας όπου γίναμε το ευχάριστο θέαμα τόσο από τους μόνιμους κατοίκους όσο και από τους τουρίστες που υπήρχαν εκεί με πλήθος κάμερες και φωτογραφικές μηχανές.

Άλλες παραστάσεις «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ», με πολλούς ηθοποιούς και χορευτές , βασισμένο στο θεατρικό έργο του Δημ. Ψαθά 

«ΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ» Μια παράσταση με πολύ γέλιο . ωραίο τραγούδι που έκανε σύγκριση της ζωής ενός ζευγαριού στις συνθήκες του ΧΘΕΣ και του ΣΗΜΕΡΑ. ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ – Μια τρυφερή παράσταση που δόθηκε στο κηποθέατρο μια βραδιά καλοκαιριού με πανσέληνο και τραγούδια  που μιλούσαν μόνο για το φεγγάρι.

«ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ» παράσταση με τραγούδια επιτυχίες του Ελληνικού κινηματογράφου πλαισιωμένα από  αντίστοιχα σκετς και ατάκες

«ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΤΑΞΙΔΕΥΩ  ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ» Μια παράσταση που άφησε άφωνους όλους τους θεατές για τα σκηνικά, την γκάμα και εκτέλεση των τραγουδιών , μια περιήγηση στα νησιά του Αιγαίου με νησιώτικα τραγούδια και όχι μόνο

 

5. ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

 

Το 2013 δημιουργήθηκε το τμήμα υγρού στίβου που περιλαμβάνει 2 αθλήματα την κολύμβηση και την υδατοσφαίριση .Περίπου 600 αθλητές ανήκουν στα τμήματα εκμάθησης, στις ακαδημίες, στα προαγωνιστικά στα αγωνιστικά τμήματα και στις ομάδες πόλο παίδων και νέων.

Πέρα ,όμως από το αθλητικό χαρακτήρα του τμήματος αναδεικνύεται καθημερινά και ο κοινωνικός ρόλος καθώς προπονούνται δωρεάν τα παιδιά ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως τα παιδιά του πολυκοινωνικού του δήμου Αλεξ/πολης , των Παιδικών Χωριών SOS και της Άρσις.

Στην πισίνα εκμάθησης είναι εγγεγραμμένα 200 παιδάκια ηλικίας 4-6 ετών ,η ακαδημία φιλοξενεί 100 αθλητές .Διδάσκονται τις τεχνικές και κατόπιν αξιολόγησης προχωρούν στα προαγωνιστικά και αγωνιστικά τμήματα.Στο προαγωνιστικό τμήμα αθλούνται περίπου 50 αθλητές ηλικίας 9-12 ετών ,οι οποίοι προετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους σε διάφορα τουρνουά καθώς και το χειμερινό και καλοκαιρινό πρωτάθλημα της κολυμβητικής ομοσπονδίας Ελλάδος. Οι ομάδες μας ανήκουν και αγωνίζονται στο περιφερειακό πρωτάθλημα Αν. Μακεδ. & Θράκης αλλά παράλληλα συμμετέχουν και αγωνίζονται σε πανελλήνια και διεθνή τουρνουά. Το αγωνιστικό τμήμα έχει 20 αθλητές και προετοιμάζονται για την κατάκτηση των ορίων και τη  συμμετοχή τους στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης.

Το τμήμα κολύμβησης διοργανώνει κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία τουρνουά ακαδημιών με την επωνυμία «Νιηρήδεια». Το Μάρτιο του 2017 διοργάνωσε τους αγώνες αγωνιστικών προαγωνιστικών τμημάτων «ΕΘΝΙΚΟΣ 1927» στους οποίους η συμμετοχή αθλητών ξεπέρασε κάθε προσδοκία με αθλητές από Βουλγαρία, Τουρκία, Κύπρο και μεγάλα ονόματα συλλόγων πανελληνίως.

 

6. ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

 

Το τμήμα ιδρύθηκε το 2011.Το 2012 εντάχθηκε στην Σκοπευτική Ομοσπονδία και από τότε προπονείτε σε χώρο που διέθεσε η ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠΖ και συμμετείχε σε όλους τους διασυλλογικούς αγώνες level 1 καθώς και αγώνες level 3 προκρίσεων λειόκανου όπλου  μόνον σε όλη την Ελλάδα λόγω μη ύπαρξης ικανού σκοπευτηρίου για την ανάπτυξη του αγωνίσματος του πιστολιού.

Το 2012 ένας αθλητής της σκοποβολής στο αγώνισμα του λειοκανου προκρίθηκε στην Εθνική Ομάδα και συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα  που έγινε στο Debrechen της Ουγγαριας.

Το 2012 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Λειόκανου Όπλου I.P.S.Cπου έγινε στα Φάρσαλα, δυο νέοι αθλητές του τμήματος  κατέλαβαν την 5η και 6η θέση στις κατηγορίες Οpen και Μodified αντίστοιχα.

Το 2013 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Λειοκανου Όπλου I.P.S.C που έγινε στην Θεσσαλονίκη δυο αθλητές  κατέλαβαν την 2η και 3η θέση στις κατηγορίες standard και open αντίστοιχα.

Το 2014 το τμήμα συμμετείχε σε όλους τους αγώνες πρόκρισης για την Εθνική Ομάδα λειοκανου όπλου I.P.S.C με δυο αθλητές του να καταλαμβάνουν την 1η και 2η θέση στις κατηγορίες Open και Standart αντίστοιχα προκρινόμενοι στην Εθνική Ομάδα.

Το καλοκαίρι του 2015  καταφέραμε με την βοήθεια της ΧΙΙΜ/Κ ΜΠΖ Έβρου να αποκτήσουμε σε χώρο που μας διατέθηκε ,το σκοπευτήριο μας, για την καλύτερη εξάσκηση των μελών μας, την ανάπτυξη του αγωνίσματος του πιστολιου καθώς και την μελλοντική διοργάνωση αγώνων.

Το 2015 δυο αθλητές μας συμμετείχαν με την Εθνική Ομάδα Σκοποβολής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα λειοκανου όπλου I.P.S.Cπου έγινε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους στην Agna της Ιταλίας

Το 2016 οι αθλητές του τμήματος συμμετείχαν σε όλους τους διασυλλογικούς και  πανελληνίους αγώνες πιστολιου και λειοκανου όπλου, με έναν αθλητή να καταλαμβάνει την 2η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα λειοκανου όπλου που έγινε στην Κόρινθο στην κατηγορία modified.Τον Σεπτέμβριο του 2016 πέντε αθλητές του σκοπευτικού τμήματος που είναι και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων συμμετείχαν στον πρώτο αγώνα Πανελλήνιου Πρωταθλήματος πιστολιου I.P.S.Cτων ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφάλειας που έγινε  στην Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα της Σ.Κ.Ο.Ε. και του ΓΣΣ καταλαμβάνοντας  τις παρακάτω θέσεις. ένας αθλητής την 3η θέση στην κατηγορία open ,ένας αθλητής την 2η θέση στην κατηγορία standard και στα ομαδικά την 2η θέση στην κατηγορία standard.

Για το 2017 οι αθλητές του τμήματος συμμετείχαν σε όλους τους αγώνες level 1 καθώς και αγώνες level 3 προκρίσεων πιστολιου και λειοκανου όπλου σε όλη την Ελλάδα, με δυο αθλητές να έχουν θέσει τις βάσεις για την πρόκριση τους στην Εθνική Ομάδα Λειοκανου προκειμένου να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα λειοκανου του 2018 που θα γίνει στην Γαλλία.

 

7. ΣΚΑΚΙ

 

Το σκάκι στην Αλεξ/πολη συνδέεται με τον ΕΘΝΙΚΟ αν και πριν την επίσημη αγωνιστική του παρουσία ήταν γενικά διαδεδομένο στην πόλη μας. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 πολλοί μαθητές έπαιρναν μέρος σε επίσημους αγώνες σκάκι στο Κέντρο Νεότητας, το ιστορικό καφενείο «Κέντρο» φιλοξένησε μάχες για πολλά χρόνια στη θρυλική σκακιστική γωνιά του πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον ΕΘΝΙΚΟ.

Το 1983 ιδρύθηκε το σκακιστικό τμήμα του ΕΘΝΙΚΟΥ. Μέσα σε 2 χρόνια ,το 1985, από τις τοπικές κατηγορίες ανέρχεται στην Α’ Εθνική όπου παρέμεινε για 6 χρόνια.Το 1985 η εθνική ομάδα της Κίνας επέλεξε για την προετοιμασίας της ενόψει της σκακιστικής ολυμπιάδας τον ΕΘΝΙΚΟ.

Οι επιτυχίες της ομάδας πολλές .Έπαιξε σε ένα Προημιτελικό ,δύο Ημιτελικούς και ένα Τελικό Κυπέλλου Ελλάδας το 1990. Συμμετείχε σε 4 τελικούς Πανελληνίους Διασυλλογικού Πρωταθλήματος Νέων κατακτώντας τη 2η θέση το 1986 και μία φορά την 3η θέση. Το 1993 αδρανοποιείται για να ξαναεπανακάμψει τον Οκτώβριο του 2010 έχοντας ως στόχο να ξαναβρεί στο σαλόνι των πρωταθλητών.

Προωθεί το σκάκι στα σχολεία της Αλεξανδρούπολης όπου σήμερα διδάσκεται με προπονητές του ΕΘΝΙΚΟΥ στην ευέλικτη ζώνη των Δημοτικών Σχολείων

Διοργάνωσε με πολλή μεγάλη επιτυχία πανελλήνια σχολικά πρωταθλήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και ομαδικά ενηλίκων καταρρίπτοντας όλα τα ρεκόρ συμμετοχών όλων των εποχών της Περιφ.Ανατ. Μακεδονίας. & Θράκης.

Αγωνιστικά ο ΕΘΝΙΚΟΣ μπήκε ξανά στην κατηγορία των πρωταθλητών το 2011, έχοντας στο δυναμικό του τους Αντώνογλου Χρήστο, Σπαθόπουλο Διογένη που μαζί με τους νέους αθλητές συγκρότησαν μια πολύ αξιόμαχη ομάδα.Τα παιδιά των ακαδημιών του ΕΘΝΙΚΟΥ διακρίθηκαν σε Διεθνή σχολικά πρωταθλήματα με σημαντικές επιτυχίες όπως αυτή του Βαλλιάνου Γεράσιμου που το 2012 ήταν πρωταθλητής στο πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα , Παγκόσμιος πρωταθλητής ερασιτεχνών και 2ος στους μεσογειακούς αγώνες σκάκι στην κατηγορία του .Από το 2011 η ομάδα κατάφερε να ανεβεί 3 κατηγορίες και από το 2014 παίζει συνεχόμενα στο Κορυφαίο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής.

 

 

8. ΑΝΤΙΠΤΕΡΙΣΗ ( ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ )

 

Το 2009 εντάχθηκε για πρώτη φορά το τμήμα του μπαντμιντον στον ΕΘΝΙΚΟ.Την ίδια χρονιά συμμετείχε στους περιφερειακούς αγώνες ανδρών – γυναικών με 4 αθλητές & /τριες, ( Πίκης Χρήστος, Δεληγιάννη Δάφνη ,Χαρτοφύλακα Αθηνά και Πανταζή Πασχαλία ).Το 2011 με το Πίκη Χρήστο συμμετείχε σε πανελλήνιο πρωτάθλημα, το 2012 διοργανώθηκε για 1η φορά τουρνουά στην Αλεξ/πολη, και το Δεκέμβριο του 2014 ,οι 3 αθλητές μας (Γ. Ποντίκης,Κ.Εμμανουηλίδου ,Β.Κοινάκη) συμμετείχαν στο διεθνές τουρνουά μπαντμιντον Kassabian Brothers στο Χάσκοβο της Βουλγαρίας. Στην αγωνιστική περίοδο 2015-16 η ομάδα ανέβηκε στην Α2 κατηγορία και συμμετείχε σε όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα .

Το Φεβρουάριο του 2016 διοργάνωσε το Πανελλήνιο OPEN βαθμολογούμενο και με χρηματικό έπαθλο ,με ρεκόρ συμμετοχών 97 αθλητές από όλη την Ελλάδα και σύσσωμη την εθνική ομάδα. Στους πανελλήνιους σχολικούς αγώνες το 2016 ο Πατερόπουλος Αντώνης κατετάγη στην 6η θέση.

Την αγωνιστική περίοδο 2017 διοργανώθηκε το Βαλκανικό πρωτάθλημα Κ19 στην Αλεξ/πολη ,με συνδιοργανωτή το Δήμο ,την Ομοσπονδία Αντιπτέρισης και την έμπρακτη στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης και του Σεβασμιότατου κ.κ. Άνθιμου . Με τη συμμετοχή 6 εθνικών ομάδων βαλκανικών κρατών και 61 συνολικά αθλητών.

Στην Εθνική Ομάδα Ελλάδας συμμετείχαν 3 αθλητές του Εθνικού ,Βουκουρεσλής Τηλέμαχος, Καραγεωργίου Κυριάκος και Πατερόπουλος Αντώνης.

Επίσης στην κατηγορία των Κ13 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με τους Μανδάνη Αλεξάνδρα και Βραχιώλα Αλέξανδρο και την 8η θέση με τον Κολομπρατσίδη Χρήστο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών κατέλαβε την 3η θέση με τον Τσαρτσίδη Αχιλλέα. Οι αθλητές του τμήματος συμμετείχαν σε αγώνα International- 15 χώρες σύνολο 90 αθλητές – κατηγορία Κ13 αλλά με ηλικιακά μικρότερους αθλητές και η Μανδάνη Δέσποινα κατετάγη στην 5η θέση ενώ ο Κολομπρατσίδης Χρήστος και ο Βραχιώλας Αλέξανδρος στη 16α .

Η ομάδα μπαντμιντον του ΕΘΝΙΚΟΥ παραμένει στην 1η θέση της Α2 κατηγορίας το 2017.

Τον Ιανουάριο του2018 ανεβαίνει στην Α1 Εθνική Κατηγορία. Τον Φεβρουάριο του 2018 4 Αθλήτριες του κατεβαίνουν στο ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα   Λυκείων και καταλαμβάνουν την 3η θέση.

 

 

9. ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

 

Το 1990 δημιουργήθηκε το τμήμα πινγκ πονγκ του ΕΘΝΙΚΟΥ Αλεξ/πολης.

Το 2001 ήρθε η είσοδος στην τετράδα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων με τους Άγγελο Τσίμα, Λεωνίδα Ζαρειφίδη , Απόστολο Τσολακάκη και Διονύση Τσιλίδη. Και 1η θέση στο πρωτάθλημα Γυναικών Β.Ελλάδας με τις Δεληγιάννη , Τζίτζικα και Αντωνούδη. Σημαντικές διακρίσεις υπήρξαν και οι προσκλήσεις αθλητών και αθλητριών σε camp προετοιμασίας για στελέχωση εθνικών ηλικιακών ομάδων, Άγγελος Τσίμας, Γιώργος Μακρής ,Λεωνίδας Ζαρειφίδης ,Ανδρέας Νικολακάκης ,Παύλος Τελόπουλος ,Παναγιώτα Μούρου, Ελένη Καραγιαννίδου ,Ηρώ Κοζάρη.

Επί 15 συνεχόμενα χρόνια διοργανώνεται χριστουγεννιάτικο διεθνές τουρνουά πινγκ πονγκ με συμμετοχή ελλήνων πρωταθλητών καθώς και πρωταθλητών από Βουλγαρία , Ρουμανία Γαλλία και Κίνα.

Το 2007 στην Πάτρα η ομάδα αποτελούμενη από τους Νικολακάκη ,Κίτσιο , Τελόπουλο και Ιγνατιάδη κατέκτησε την 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Κορυφαία στιγμή το 2011 στον Κύπελλο Γυναικών όταν η ομάδα με Δεληγιάννη Δάφνη, Αντωνούδη Μαρία και Παναγιώτα Μούρου μπήκε στην 8α και τελικά κατετάγη στην 5η θέση και το 2012 η άνοδος της γυναικείας ομάδας στην Α2 εθνική κατηγορία με τις Δεληγιάννη Δάφνη, Αντωνούδη Μαρία και Παναγιώτα Μούρου και Ηρώ Κοζάρη.

Το 2013 η Κοζάρη κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Ο πρώτος έφορος του τμήματος Παράσχος Αβραμίδης βραβεύτηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

2014 η Θεοδώρα Βασιλειάδου σάρωσε τα πανελλήνια μετάλλια σε επίπεδο παγκορασίδων.

2015 ο Ιωάννης Παπαδόπουλος αναδεικνύεται 1ος στο ανοικτό πανελλήνιο τουρνουά στην Αθήνα, 2ος στο διπλό και 3ος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παμπαίδων.Η ομάδα παμπαίδων – Παπαδόπουλος και Μύρος  στην 5η θέση.

Το 2016 ο Νικηφόρος Μύρος μαζί με τον Κίμωνα Μήτκα, τον Γρηγόρη Καραγιάννη και με προπονητή το Ανδρέα Νικολακάκη φέρνουν την ομάδα στη 2η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ο Κίμων Μήτκας συλλέγει μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετάσχει φτάνει στο 2 του ranklist της κατηγορίας του και μετά από πρόσκληση της παγκόσμιας ομοσπονδίας συμμετέχει στο διεθνές προπονητικό camp που διοργανώθηκε στο Λουξεμβούργο. Η γυναικεία ομάδα αποτελούμενη από τις Μούρου, Κοτατζιαν ,Αρτσέτου και Βασιλειάδου αναδεικνύεται πρώτη στη Β.Ελλάδα και συμμετέχει με επιτυχία στο πρωτάθλημα της Α2 διεκδικώντας την άνοδό της στην Α1 κατηγορία. Η ανδρική ομάδα αποτελούμενη από τους Γκουτζίδη, Βασδάρη ,Νικολακάκη ,Παπαδόπουλο και Καραφύλλη καταλαμβάνει τη 2η θέση στη Β.Ελλάδα.

Το 2017 η ομάδα των παμπαίδων με τους Μήτκα και Ιωάννη Πιστόλα κατατάσσεται στην 1η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Τα τελευταία 10 χρόνια ο ΕΘΝΙΚΟΣ βρίσκεται σταθερά στις 10 κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας σύμφωνα με τη βαθμολογική κατάταξη της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Το 2012 βρισκόταν στην 6η θέση σε σύνολο 133 συλλόγων.

 

10.ΜΠΑΣΚΕΤ

 

Η ιστορία του αθλήματος στον σύλλογο μας χρονολογείται την αγωνιστική περίοδο 1968-1969. Η νεοσύστατη ομάδα πέτυχε την πρόκριση στο πανεπαρχιακό τουρνουά που τότε έγινε στην Λάρισα και κατέκτησε την 4η θέση. Συνεχίζοντας από την επιτυχία της πρώτης συμμετοχής το τμήμα αναπτύχτηκε και με νέο αίμα την περίοδο 79-80 επιτυγχάνει την συμμέτοχη στον θεσμό του κυπέλλου μέχρι την φάση των 16 όπου και αποκλείστηκε από την μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ.

Την περίοδο 83-84 καταγράφεται η μεγαλύτερη επιτυχία των τμημάτων υποδομής του συλλόγου με την κατάκτηση της 3ης Πανελληνίας Θέσης Παίδων .

Αξίζει να αναφερθεί η συμμετοχή της ανδρικής μας ομάδος στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής τις περιόδους 1985-86 και 2013-14 που είναι επίτευγμα για την ακριτική μας πόλη. Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει για την αναβίωση του γυναίκειου τμήματος. είναι η δεύτερη προσπάθεια μετά την δεκαετία του 80 .Ο τρέχων προγραμματισμός του τμήματος δίνει προτεραιότητα στις ακαδημίες και στα τμήματα υποδομής καθώς στόχος μας είναι η ανάδειξη δικών μας αθλητών και η εξέλιξη τους σε ανώτερες κατηγορίες. Ήδη αθλητής του τμήματος έχει επιλεγεί στην εθνική παίδων και τώρα εφήβων και βρίσκεται στο δυναμικό ομάδος Α1.

 

11. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

 

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του ΜΓΣ Εθνικός Αλεξανδρούπολης είναι από τα ιδρυτικά τμήματα του συλλόγου. Επιχειρώντας μια μικρή ιστορική αναδρομή, ο σύλλογος συμμετείχε από το 1928 στο πρωτάθλημα Επαρχιών της ΕΠΣ Μακεδονίας και στο τοπικό πρωτάθλημα της Θράκης, και από το 1947 στο πρωτάθλημα της νεοϊδρυθείσας τότε Ε.Π.Σ. Θράκης.

Τη δεκαετία του 1960 γίνονται οι πρώτες εμφανίσεις στις εθνικές κατηγορίες. Ειδικότερα το 1962 η ομάδα συμμετέχει στο ειδικό πρωτάθλημα ανόδου στην Α΄ Εθνική, το 1962-63 στην μόνιμη πια Β΄ Εθνική, το 1965-66 αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στη Γ΄ Εθνική και το 1966-67 αγωνίζεται στη Β΄ Εθνική για δεύτερη φορά. 

Από την περίοδο 1969-1970, ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης συμμετέχει στο τοπικό πρωτάθλημα της νεοϊδρυθείσας τότε ΕΠΣ Έβρου. Επιπλέον καταγράφει ακόμα μια συμμετοχή στη Β΄ Εθνική την περίοδο 1973-74 και συνεχείς παρουσίες σε Γ΄ και Δ΄ Εθνική από το 1976 έως το 1995.

Το 1995 το ποδοσφαιρικό τμήμα εντάσσεται στην “Ένωση Θράκης“, που συμμετέχει στο Πρωτάθλημα Δ΄ Εθνικής τις περιόδους 1995-96 και 1996-97. Το 2001 ο Εθνικός επανενεργοποιθεί το τμήμα ποδοσφαίρου, και από το 2005 θα προσθέσει τρεις συμμετοχές στη Δ΄ και δύο στη Γ΄ Εθνική τις περιόδους 2014-15 και 2015-16.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην ιστορία του ποδοσφαιρικού τμήματος του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, πολλοί και σημαντικοί ποδοσφαιριστές στελέχωσαν την ομάδα αναφέροντας τον Ντέμη Νικολαίδη, τον Μαρίνο Ουζουνίδη και άλλους πολλούς.

Σήμερα, το ποδοσφαιρικό τμήμα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης αριθμεί πάνω από 250 αθλητές και παρουσιάζει πολύπλευρη και ενεργή δράση. Συγκριμένα, διοργανώνει πλήθος από εκδηλώσεις και δραστηριότητες τόσο στον αθλητισμό όσο και στον πολιτισμό με εκπαιδευτικό, φιλανθρωπικό και αγωνιστικό χαρακτήρα.

Ο στόχος της διοίκησης του ποδοσφαιρικού τμήματος, σεβόμενη πάντα την μεγάλη ιστορία του συλλόγου, συνοψίζεται σε δύο κατευθύνσεις:

1ον – Ανάδειξή μίας ακαδημίας ποδοσφαίρου όπου θα κυριαρχούν οι αρχές του ‘ευ αγωνίζεσθαι’ με εστίαση στην δημιουργία αθλητών με σωστές αρχές πλαισιωμένες από άρτιες και μοντέρνες τεχνικές κατευθύνσεις και υποδομές.

2ον – Συγκρότηση μίας αντρικής ποδοσφαιρικής ομάδας με σεβασμό στην ιστορία του συλλόγου διατηρώντας άμεση και συνεχή σύνδεση με την ακαδημία και την πόλη μας.

 

12. ΣΤΙΒΟΣ

 

Το τμήμα Στίβου του ΜΓΣ συμπληρώνει φέτος 90 χρόνια ζωής μιας και ξεκίνησε με την ίδρυση του σωματείου, το 1927, τη λειτουργία του. Προπολεμικά είχε έντονη δραστηριότητα, όμως το μεγάλο όνομα στην Ελλάδα το έχτισε μεταπολεμικά, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Σε ατομικό επίπεδο αρκετοί αθλητές του, είχαν πανελλήνιες νίκες και συμμετοχές στις εθνικές ομάδες, με διεθνείς διακρίσεις (Κοσμάς, Φουντουκίδης, Φουτσιτζίδης κα), αλλά και σε ομαδικό διεκδικούσε και κέρδισε κάποιες φορές τον τίτλο της 1ης επαρχιακής ομάδας στην Ελλάδα.

Σε Πανθρακικούς, Παμμακεδονικούς και Παμβορειοελλαδικούς αγώνες οι διακρίσεις ήταν συνεχείς. Επιστέγασμα των επιτυχιών, ήταν η ανάληψη των Πανελληνίων Αγώνων Ανδρών το 1953 από την Αλεξ/πολη. Την δεκαετία του ’60 ο ΜΓΣ  Αλεξ/πολη διοργάνωσε στην Αλεξ/πολη, Διεθνείς Αγώνες με συμμετοχή ομάδων, από Τουρκία, Σκόπια, Αίγυπτο. Σε όλους τους παραπάνω αγώνες, το βλέπουμε και από φωτογραφίες της εποχής, δεν έπεφτε καρφίτσα στο στάδιο της πόλης. Οι ατομικές και ομαδικές διακρίσεις συνεχίσθηκαν και τις επόμενες δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90, με το άστρο του Μεσογειονίκη Θωμά Θωμά, αλλά και της Ολυμπιονίκης Πηγής Δεβετζή να ξεχωρίζουν, μαζί με δεκάδες ακόμα αθλητές και αθλήτριες που κατέλαβαν πανελλήνιες θέσεις και συμμετείχαν σε εθνικές ομάδες και θα χρειαζόταν δεκάδες γραμμές χαρτιού, για να αναφερθούν αναλυτικά.  Μετά από μια δεκαετή περίπου κάμψη, αναδιοργανώθηκε και μετά το 2010 ξαναέγινε το δυνατό τμήμα του παρελθόντος, με εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους αθλητές, αλλά και πρωταθλητές που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Σπυριδούλα Ναζίρη 21 ετών. Πέρυσι ήταν 3η Πανελληνιονίκης στο τριπλούν νέων γυναικών καί φέτος 1η στην ίδια κατηγορία. Η φετινή της χρονιά έκλεισε με το ρεκόρ Εθνικού, 12.83 που από 1996 διατηρούσε η Δεβετζή   με 12.69μ.

Γιώργος Σιταρίδης-19 ετών. Πανελληνιονίκης συνθέτων στα 15 του, 17χρόνων χρήσθηκε Πανελληνιονίκης παίδων στα 110 εμπόδια με διεθνή συμμετοχή. Την φετινή χρονιά ήταν 3ος Πανελληνιονίκης στα 110 εμπόδια εφήβων, ενώ τεράστια επιτυχία του ήταν η κατάταξη της 3η Βαλκανικής νίκης στο πρωτάθλημα κλειστού στίβου την Κων/πολη. Κάτοχος των ρεκόρ Εθνικού 6θλο Παμπαίδων και στο 10θλο Παίδων, όπως και στα 110 εμπόδια Παίδων και Εφήβων.

Οι σύγχρονοι στόχοι του τμήματος δεν είναι πια μόνο οι νίκες και τα μετάλλια, αλλά και η εμβάθυνση της άθλησης στην κοινωνία, με συνεχείς δράσεις, όπως οι δρομικοί αγώνες, που έχουν αλλάξει τις συνήθειες του μέσου πολίτη και βελτιώνουν την υγεία του. Με ένα μοντέρνο μοντέλο διαχείρισης του τμήματος, βασιζόμενο στην καινοτομία, συνεργασία, αριστεία και εκπαίδευση, αλλά και αξιοποιώντας το όνομα και την ιστορία του, ο στίβος του ΜΓΣ ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

 

13. ΒΟΛΛΕΫ

 

Η πετοσφαίρηση είναι το πιο βασικό και γνωστό τμήμα του συλλόγου που έκανε γνωστό τον Εθνικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης μετείχε το 1970-71 στο πρωτάθλημα Εθνικής κατηγορίας, που καθιερώθηκε από την ιδρυθείσα ΕΟΠΕ το1970.

Έκτοτε ο Εθνικός αγωνίζεται στην Α1 κατηγορία με έδρα το ΔΑΚ Αλεξανδρούπολης χωρητικότητας 1.000 θεατών, μετά την τελευταία ανακαίνιση του το 2013. Την δεκαετία του 1970 είχα καλή παρουσία καταλαμβάνοντας υψηλές θέσεις στο πρωτάθλημα (4ος το 1976-77, 3ος το 1977-78). Το 1981 η ομάδα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης αγωνίστηκε στον τελικό κυπέλλου και την ίδια χρονιά για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη ξανάπαιξε το φθινόπωρο του 2013 μετά από 32 έτη, μιας και τερμάτισε 4ος στο Ελληνικό πρωτάθλημα για τη χρονιά 2012-13.Τη σαιζόν 2013-14 έπαιξε 6 Ευρωπαϊκά παιχνίδια, πετυχαίνοντας 2 νίκες, μάλιστα και πρόκριση εναντίον της Λευκορωσικής Kommunalnik Grodno. Αποκλείσθηκε από την Βελγική Lenik στο χρυσό σετ.

Τον Δεκέμβριο του 2013 του απονεμήθηκε ο άτυπος τίτλος του πρωταθλητή χειμώνα (πρώτος στην βαθμολογία του Ελληνικού πρωταθλήματος). Στο τέλος της περιόδου 2013-14 έφτασε ως τον τελικό των Play off του πρωταθλήματος όπου ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό, και κέρδισε τη συμμετοχή στο Challenge Cup της επόμενης περιόδου, φτάνοντας ως τους προημιτελικούς

Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης είναι η επαρχιακή ομάδα με τις περισσότερες παρουσίες στηνΑ1 Εθνική Κατηγορία (Volleyleague) και φέτος (Αγωνιστική Περίοδος 2017-18) θα είναι η 42η του χρονιά στα μεγάλα σαλόνια του Ελληνικού βόλλεϋ . Τα πέντε τελευταία χρόνια (2012-13,2013-14, 2014-15,2015-16 & 2016-17) με προπονητή τον Σάκη Μουστακίδη, η ομάδα μας έχει κάνει την υπέρβαση και πρωταγωνιστεί συνεχώς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά από τα τελευταία επιτεύγματά της:

Συμμετοχή στον Τελικό του Πρωταθλήματος Volleyleague 2013-14, κατάκτηση της 2ης θέσης και πρόκριση στο Champions League της CEV. Τον Δεκέμβριο του 2013 του απονεμήθηκε ο άτυπος τίτλος του πρωταθλητή χειμώνα (πρώτος στην βαθμολογία του Ελληνικού πρωταθλήματος).

Κατά την αγωνιστική περίοδο 2013-14 και μετά από 30 χρόνια, επανήλθε στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και κατατάχθηκε  στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης του CEV Challenge Cup. Κατά την αγωνιστική περίοδο 2014-15, η ομάδα μας κατατάχθηκε στις 5 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης του CEV Challenge Cup.

Επίσης, κατά την αγωνιστική περίοδο 2015‐16,η ομάδα μας κατατάχθηκε και πάλι στις 5 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης του CEV Challenge Cup. Κατά την αγωνιστική περίοδο 2016-17 η ομάδα κατατάχθηκε στην 7η θέση .

Συμμετοχή στο Final 4 του League Cup 2012-13 & 2013‐14. Συμμετοχή στον Τελικό του League Cup 2014-15 και κατάκτηση της 2ης θέσης.

 

  1. Ταυτόχρονα αξίζει να σημειωθεί, ότι και οι ομάδες υποδομής του Εθνικού πρωταγωνιστούν στα αντίστοιχα Πρωταθλήματα και μέχρι στιγμής έχουν κατακτήσει τα παρακάτω τρόπαια:

 

                            2017-2018 3η θέση στο final 4       

2016-17 3η θέση Πανελλήνιο Παίδων

2012-13: 1η θέση Πανελλήνιο Εφήβων

 2011-12: 1η θέση Πανελλήνιο Εφήβων

2010-11: 1η θέση Πανελλήνιο Παίδων

2010-11: 1η θέση Πανελλήνιο Εφήβων

2008-09: 1η θέση Πανελλήνιο Παμπαίδων

2007-08: 1η θέση Πανελλήνιο Παίδων

2007-08: 1η θέση Πανελλήνιο Παμπαίδων

 2006-07: 1η θέση Πανελλήνιο Παμπαίδων

1986-87: 1η θέση Πανελλήνιο Εφήβων

1975-76: 1η θέση Πανελλήνιο Εφήβων

ΜΟΥΣΙΚΟΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ« ΕΘΝΙΚΟΣ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1927